Carbon Dioxide Laser

Доц. д-р Лилия Зисова
МЦ Дермавижьн, Пловдив

CO2 лазерите са едни от най-използваните лазери за приложение в дерматологията. До появата на лазерното обновяване на кожата в края на 80-те години лекарите са използвали механична абразия и различни химически пилинг агенти, за да възстановят младежкия вид на възрастното лице.
По-старото поколение лазери с въглероден диоксид с непрекъснат вълнов режим причиняват значително термично увреждане, което означава висока вероятност за потенциални белези.

Появата на късо импулсни и високоенергийни и сканиращи лазери с въглероден диоксид революционизира обновяването и подмладяването на кожата. Кьсо пулсовите карбон диокцидни лазери са в състояние да отстраняват слоеве от фотоувредена кожа по впечатляващо точен начин, причинявайки термична некроза само в отделни точки.
СО2 ултрапулс лазерите са най-предпочитани и тьрсени в момента.

Какво е лазерно-тъканното взаимодействие?

Лазерите с въглероден диоксид излъчват светлина с дължина на вълната 10 600 nm в невидимия инфрачервен спектьр, която се абсорбира силно от вьтре и извьнклетьчната вода (първичен хромофор) , вследствие на което настьпва селективна фототермолиза.
Традиционните лазери с непрекъсната вълна оставят зад себе си дебела зона с топлинна повреда с дебелина от 0,2 до 1 mm.
Използвайки теорията на селективната фототермолиза, лазерите с въглероден диоксид с продължителност на импулса, по-малка от 1 милисекунда, са способни селективно да изпаряват тъкан и да причиняват термична некроза само в много малка зона .
За да има клиничен ефект, лазерната енергия трябва да се абсорбира от целевия хромофор. Тази зона на термична некроза е достатъчна за запечатване на малки дермални кръвоносни и лимфни съдове , и достатъчно малка, за да не се образуват белези.

Лазерни технологии и системи

Два различни вида лазери с въглероден диокцид се използват с цел възстановяване на кожата..
При фракционните лазери светлинния лъч третира само отделни точки от кожата, като около всяка точка кожата остава назасегната, докато при старите лазерни системи се прави аблация на цялата площ. Това води до естествено и по-бързо възстановяване на обработвания участьк.
При фракционните аблативни лазери се прогарят, малки участъци от кожата под форма на колонки.
Използва се оптически механичен флаш скенер. Този скенер ефективно разпределя лазерната енергия в импулси – импулсни въглеродни диоксидни лазери.

Механизъм на действие

Както и при други начини на обновяване (напр. химически пилинг, дермабразио и др.), премахването на епидермиса и част от дермата води до ремоделиране на кожата, с последващо ново образуване на колаген и еластин, което я превръща в по-здрава, по-твърда и по-стегната кожа.
Всяко едно преминаване на лазера изпарява микрони от епидермиса и така напълно контролирано може да се стигне до желаната дълбочина на действие, за да се избегне риска от нежелани реакции.

Преди да се пристьпи към процедура се прави оценка на кожата:

Цвят на кожата – не се препоръчва използването на лазерно въздействие с въглероден диоксид за всеки цвят на кожата, различен от бял, или брюнетка.
Дебелина на кожата – дебела, тънка, средна (прекалено дебела или тънка кожа е относително противопоказание за тази процедура).
Твърдост на кожата – твърда и нежна.
Устойчивост на кожата – здрава и крехка.
Мазна кожа – мазна, нормална, суха.
Кожен статус – оценяване степента на набръчкване, наличие на преканцерози като актинична кератоза и др; доброкачествени кожниобразувания, като себорейна кератоза, слънчева еластоза, сенилни комедони, телангиектазии, хипопигментации, хиперпигментации. По принцип пациентите с ранно фотоувреждане не се нуждаят от лазерно облъчване с въглероден диоксид. Идеалният пациент е с леки до умерени фотоувреждания.
Анамнеза за инфекция с херпес симплекс: При наличие на такава е препорьчително перорална антивирусна терапия 1-2 дни преди процедурата и след нея, докато се извърши пълно епителизиране.
Наличие на бактериални и гьбични инфекции . Бактериалните и гьбични инфекции на кожата са противопокание за процедура.
Анамнеза за хипертрофични белези или келоиди
Алергии: Анамнеза за алергии към локални и системни анестетици.
Желателно е да се изберат пациенти с нереалистични очаквания. Да се избягват пациентите с психологическа нестабилност, тъй като те могат да не са в състояние да издържат процедурата и потенциалните усложнения.

Микро фракционното лазерно третиране може безопасно да се прилага на лице, шия, деколте и ръце.

Показания

Лазерен пилинг– при възрастови изменения по кожата и слънчево увредена кожа, неравномерна пигментация
Бръчки
Процедурите с лазер с въглероден диоксид са се доказали като ценен метод за подмладяване на кожата. Лазерния пилинг, или лазерен ресърфейсинг добиват все по голяма популярност. Премахват слоеве увредена кожа до различно ниво.
Обикновено пациентите на средна възраст (40-65 г.) с фини до умерени статични (нединамични) бръчки са идеалните пациенти. Изберете пациенти с реалистични очаквания, тези, които търсят подобрение, вместо пълно унищожаване на бръчки, или белези.
Процедурата с въглерод диоксиден лазер (като единствено лечение) може да постигне отлични резултати при пациенти с фини повърхностни, или умерени статични бръчки, но не и при тези с дълбоки бръчки.
В тези случаи комбинацията с ботокс за динамични бръчки, може да доведе до отлично клинично подобрение.

Белези
Акне белезите могат да се третират с оптимални резултати.
Варицела и белези от едра шарка също могат да бъдат подобрени с лазерни процедури с въглероден диоксид.
Белези от хирургична намеса.
Стрии

Други индикации

Себорейна кератоза
Плоски и обикновени брадавици
Папиломи
Хиперплазия на мастните жлези
Ксантелазми
Фиброми
Ангиофиброма
Комбинирани неви
Lentigo simplex
Малки сирингоми
Епидермална мелазма
Ринофима