Химичен пилинг

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХИМИЧНИЯ ПИЛИНГ?

Пилинг произлиза от английския глагол „tо peel“, което означава „беля се, лющя се“.

Химичният пилинг е може би най-старата козметична процедура, която се е извършвала още от древността, но продължава да бъде актуална и до днес.

Химичният пилинг представлява медицинско излющване на кожата на различна дълбочина. Това е химично третиране с цел да се премахнат повърхностните слоеве на кожата, за да се подобрят структурата и вида й.

КАКЪВ Е МЕХАНИЗМА, ПO КОЙТО ДЕЙСТВА ХИМИЧНИЯТ ПИЛИНГ ВЪРХУ КОЖАТА?

При химичния пилинг се използват различни химични вещества, които причиняват деструкция /разрушаване/ на част от епидермиса, а при дълбокия пилинг и дермата – регенерация /възстановяване/. Химичният пилинг, освен че причинява излющване на кожата, предизвиква и стимулация на синтеза на колаген и еластин.

По този начин се постига обновяване на кожата, което е в зависимост от дълбочината на пилинга.

На каква дълбочина ще бъде извършен химичния пилинг и броят на процедурите се определят от конкретния случай и са строго индивидуални.

КАКВИ ВИДОВЕ ПИЛИНГ ИМА?

 •  Механичен – има повърхностно действие и може да се отнесе към почистващите процедуриобикновено се извършва в козметичните салони;
 • Химичен – работи се с  професионални разтвори и се извършва от лекар;
 • Лазарен – изисква специална апаратура.

В зависимост от това на каква дълбочина се извършва химичният пилинг бива:

 • Повърхностен – в такъв случай пациентът може да се върне на работното си място и да не нарушава качеството си на живот;
 • Средно дълбок – изисква няколко дневен престой в къщи, понеже кожата е зачервена;
 • Дълбок – изисква престой в клиника.

С КОИ ХИМИЧНИ ВЕЩЕСТВА СЕ ИЗВЪРШВА ХИМИЧНИЯТ ПИЛИНГ?

Веществата, които се прилагат при химичния пилинг се използват в различна концентрация и за различна продължителност. Това определя дълбочината на пилинга.

В миналото химичният пилинг се е извършвал предимно сьс салицилова киселина, резорцин, млечна киселина, трихлороцетна киселина и фенол.

През последните 20 години в практиката широко навлезе пилингът с алфахидрокси киселини. Алфахидрокси киселините са органични киселини. Това са плодови киселини, които се срещат в природата. Приложението на алфахидрокси киселините в дерматологията се свързва с името на проф.Ван Скот от Университета „Темпьл“, Филаделфия, САЩ., който през 1984г. и 1989г. в свои статии описва действието на алфахидрокси киселините върху кожата.

Гликоловата киселина е понастоящем една от широко използваните киселини от тази група.Тя с най-малка молекула от всички алфа-хидроокси киселини и поради тази причина лесно прониква през кожата. В природата гликоловата киселина се съдържа в захарната тръстика, захархото цвекло и неузрялото грозде. За химичен пилинг тя се използва в концентрации от 20% до 70%.

Млечната киселина се съдържа в прясното и киселото мляко. Тартаровата киселина /позната още като винена киселина/се съдържа в сока от грозде. Хидроксиянтърната киселина се съдържа в киселите плодове като ябълки, вишни, трънки и грозде. Лимонената киселина се съдържа в големи количества в цитрусовите плодове и тютюна.

Колкото по-ниско е рН на една киселина, толкова тя е по-силна.

Напоследък навлезе и пилинга с бадемова /екстракт от гочиви бадеми/ и перувикова киселина /съдържа се във ферментиралите плодове и в ябълковия оцет/.

Трихлороцетната киселина /ТСА/ се използва в концентрации от 18-35%.

Пирувикова киселина 40% е равно на 18% трихлороцетна киселина .

Пилингът с фенол понастоящем се използва рядко, тъй като веществото може да се резорбира и да причини сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност.

През последните години успешно се използва и пилингът с третиноин.

КОГА СЕ ПРЕПОРЪЧВА ИЗВЪРШВАНЕТО НА ХИМИЧЕН ПИЛИНГ?

За една добре поддържана кожа тази процедура е важна. Химичният пилнг може да бъде терапевтичен и козметичен като би могъл да се приложи в много случаи:

 • За освежаване на кожата.  По-лек химичен пилинг може да се извьрши за подобряване вида и структурата на кожата. Кожата придобива еластичност, нежност и блясък. Настъпва освежаване, което се отчита и от пациентът, и от околните.
 • За заличаване на повърхностни и средно дълбоки бръчки.   В зависимост от това колко дълбоки са бръчките се прилагат няколко пилинга през около 20 дни.
 • За повлияване на разширени и дълбоки пори.
 • За подпомагане терапията при всички форми наакне.
 • За заличаване на лунички, тъмни петна и неравномерен тен.   Тогава пилигът се съчетава с избелващи средства.
 • За премахване на повърхностни белези.
 • За премахване на сенилни и соларни хиперкератози /вроговяваяния/, които се получават по откритите части на тялото – лице и ръце под действие на УВЛ.
 • При някоизаболявания като кожна ксероза и ихтиоза, keratosis pilarispseudofolliсulitis barbae и плоски брадавици.

Повърхностният химичен пилинг успешно се съчетава с други подмладяващи програми – фотоподмладяване, филъри /попълване/, ботокс и лифтинг.

КАК СЕ ИЗВЪРШВА САМАТА ПРОЦЕДУРА? БОЛЕЗНЕН ЛИ Е ХИМИЧНИЯТ ПИЛИНГ?

За да се извърши химичен пилинг кожата трябва да бъде предварително подготвена като част от тази подготовка се извършва в къщи. Обикновено се използват кремове и гелове, съдържащи ниски проценти алфа-хидроокси киселина.

Химичният пилинг може да се извърши върху различни участъци на тялото – лице, шия, деколте, гръб и китките на ръцете. Процедурата има различно времетраене – от няколко минути до 15-20 мин. Субективното усещане е леко до умерено парене, което изчезва веднага след неутрализиране на киселината. Самото финно излющване на кожата настъпва през следващите 4-5 дни. Абсолютно задължително е след химичен пилинг използването на фотозащитен крем 2-4 седмици след процедуратапонеже кожата след тази процедура е фоточувствителна.За максимален ефект след пилинга е задължително и използването на съответните хидратиращи и регенериращи кремове.

При извършване на повърхностен химичен пилинг пациентът може да отиде веднага на работа, докато при по-дълбок пилинг кожата е зачервена и е неоходимо няколко дена да се остане в къщи.

За разлика от механичния пилинг, който засяга само най-повърхностните слоеве на кожата и който се прилага в козметичните салони, химичният пилинг се извършва само от лекар.

ЗАЩО ХИМИЧНИЯТ ПИЛИНГ НЕ СЕ ИЗВЪРШВА ПРЕЗ ЛЯТОТО?

Химичният пилинг се извършва през есента, зимата и пролетта. За страните с различно географско положение този период е съответно по-къс или по-дълъг. За нашата страна обикнобено е от месец октомври до месец май.

След извършване на химичен пилинг кожата става фоточувствителна. Затова употребата на фотозащитни кремове след пилинг е абсолютно наложително, дори и през зимните месеци.

Изключение в това отношение прави пилинга с бадемова киселина, който може да се извършва целогодишно, дори и през летните месеци.

В КОИ УЧАСТЪЦИ НА КОЖАТА МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ ХИМИЧЕН ПИЛИНГ?

Химичният пилинг може да бъде извършен във всеки един участък на кожата. Най-често се извършва на лице, шия, деколте, гръб и китките на ръцете.

Това е процедура еднакво търсена и от двата пола – и от мъже, и от жени.

ВЛИЯЕ ЛИ ВИДА НА КОЖАТА ЗА ИЗВЪРШВАНЕТО НА ХИМИЧНИЯ ПИЛИНГ?

Химичният пилинг може да се извърши при всеки тип кожа – суха, мазна, смесена. При периодично извършване химичният пилинг подобрява значително структурата на кожата.

Химичният пилинг би могъл да се извърши и при всеки един фототип кожа.

ДАЛИ СЪЩЕСТВУВА ПРИВИВИКВАНЕ КЪМ ХИМИЧНИЯ ПИЛИНГ?

Привикване към химичен пилинг не съществува. Няма ограничение за броя процедури, които човек може да си направи.

Когато пилингът е козметичен /извършва се при бръчки или застаряваща кожа/ процедурата трябва да бъде повтаряна периодично за запазване на ефекта.

Когато пилингът е терапевтичен /извършва се при акне и петна/ проблемът може да бъде окончателно решен с един или няколко пилинга.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

 • рецидивен херпес
 • конюнктивити
 • алергични и иритативни дерматити