Anti age процедурите, с които можем да разкрасим нашето лице

Доц. д-р Лилия Зисова
МЦ Дермавижьн, Пловдив

Ако уважаваме себе си, ние сме длъжни да се грижим за начина, по който изглеждаме, независимо от възрастта на която сме.
Как изглежда нашата кожа зависи от редица фактори-генетична предизпозиция, външни фактори – слънце, тютюнопушене, стрес, хранене. Много заболявания без съмнение сьщо се отразяват на състоянието и вида на нашата кожа.
През последните години се разви т.нар. anti aging медицина.

С напредване на възрастта кожата постепенно става по-суха , настъпва изтъняване и отпускане, мастната секреция намалява, започва загуба на колаген и еластин, нарушава се структурата на кожата, всички линии се отпускат надолу. Мастната тъкан сьщо се редуцира , което води до т.нар.загуба на обеми, мускулите отслабват. Явяват се бръчки.

Съвременните методи за борба със стареенето на кожата, се прилагат както самостоятелно, така и комплексно. Те включват фотоподмладяване /photorejuvenation /, радиочестотен лифтинг, мезотерапия, лазерен и химичен пилинг, добавяне на обеми /фильри/  и др. Целта на почти всички методи е стимулиране на образуването на колаген в кожата.

Фотоподмладяване

Фотоподмладяване /photorejuvenation/ се извьршва чрез IPL апарати. Използва се дьлжина на вьлната 515-1200 nm . Желателно е да се направят 3-6 процедури, с интервал между тях 3-4 седмици. Процедурата се извьршва през есента и зимата, като употребата на фотозащитни средства с висок фактор със SPF 50 след нея е задьлжителна.

Фотоподмладяването /photorejuvenation / премахва фините бръчки, разширените пори, , сьдови и пигментни лезии, третира успешно фотоувредена кожа.

Важно е процедурата да бьде извьршвана с висок клас апаратура, за да се получи необходимия ефект. Наводняването на пазара с нискокачествена „лазерна“ и „IPL“ апаратура e световен проблем. С нея обикновеновенно не се постига никакьв ефект дори и след многократно третиране, което води пациентите до разочаровние от този вид лечение. Затова пациентите трябва да се информират предварително преди да започнат лазерни или IPL процедури за вида на апаратурата.

радифрегвенцията /RF/

Друга сьвременна anti-age процедура е радифрегвенцията /RF/ чрез която се постига радиочестотен  лифтинг на кожата. Друга сьвременна anti-age процедура е радифрегвенцията /RF/ чрез която се постига радиочестотен  лифтинг на кожата. Радичестотният лифтинг, или радиофрегвенцията е неоперативен лифтинг на кожата. Радиочестота е термин за енергия, обхващаща голяма част от електромагнитния спектър. Процедурата е апаратна. Радиочестотните апарати генерират топлина. Топлината предизвива процес на денатурация на колагена който се изразява в свиване на колагеновите влакна, следва стимулиране на синтезата на нов колаген.Радиочестотните вълни проникват в кожата и стимулират намиращите се там фибробласти. Те от своя страна започват да произвеждат повече колаген. Колагеново ремоделиране трае 10-12 седмици.

Желателно е да се извьршат 5-6 процедури през 10-14 дни за да се постигне желания ефект.Радифрегвенцията /RF/ повлиява брьчките, стяга и повдига отпуснатата кожа, значително подобрява и оформя на контурите на лицето. Постепенно се оформя нова визия.Тази процедура може да се приложи през всеки сезон на годината и за всеки тип кожа.

Мезотерапия

Мезотерапията представлява серия от микроинжекции които се правят на различна дьлбочина в кожата, в зависимост от проблема. Инжектират се различни „коктейли“ от витамини, минерали, аминокиселини, хиалуронова киселина, ретинол, екстракти от растения и др. Може да се инжектира и чиста хиалуронова киселина.
Навлизайки в кожата, хиалуроновата киселина привлича молекули вода. Кожата става по-хидратирана и по-свежа. Намаляват се и малките бръчици около очите .
Процедурата мезотерапия се извьршва рьчно, с дермаролер – микроиглена мезотерапия, или сьс специален „мезопистолет”, който позволява точно дозиране на постaвяната субстанция, на точната дьлбочина. В зависимост от проблема убожданията се правят през интервал от 0.5 до 2 см. Използва се много тънка игла .
Мезотерапията хидратира, тонизира ,стяга , третира бръчки и подмладява кожата на лицето, шията, деколтето  и  гърба на ръцете и др. Мезотерапията е ефективна медицинска техника за корекция на хипотонична кожа и кожно биоструктуриране.
Препорьчително е да се направят 3-5 процедури пред интервал от 7-14 дни.
Може да се приложи през всеки сезон на годината и за всеки тип кожа.

Химичeн пилинг

Химичният пилинг представлява медицинско излющване на кожата на различна дьлбочина. Това е химично третиране с цел да се премахнат повьрхностните слоеве на кожата за да се подобрят структурата и вида и. Химичният пилинг освен че причинява излющване на кожата, предизвиква и стимулация на синтеза на колаген и еластин. По този начин се постига обновяване на кожата, което е в зависимост от дьлбочината на пилинга.
Химичният пилинг освежава кожата. Кожата придобива еластичност, нежност, бляськ. Използва се още за повлияване на разширени пори, за заличаване на лунички и тьмни петна, неравномерен тен.
Препоръчва се курс от 4-5 процедури през 15-20 дни. Процедурата се извьршва през есента и зимата. Употребата на фотозащитни средства с висок фактор със SPF 50 след нея е задьлжителна.

Лазарeн пилинг

Лазарният пилинг се извьршва сьс специална апаратура. При фракционните лазери светлинния лъч третира само отделни точки от кожата, като около всяка точка кожата остава назасегната, докато при старите лазерни системи се прави аблация на цялата площ. Това води до естествено и по-бързо възстановяване на обработвания участьк.
При фракционните аблативни лазери чрез използване на скенер се прогарят, малки участъци от кожата под форма на колонки. Лазерният лъч се разпространява и под повърхността на кожата, като стимулира синтеза на нов колаген в обработваната зона.
Микро фракционното лазерно третиране може безопасно да се прилага на лице, шия, деколте и ръце.
За добрият краен резултат е важно спазването на определен режим след процедурата, употребата на епителизиращи и антисептични средства. Използването на фотозащитни средства с висок фактор на фотозащита след процедурата за период от около 45 дни е задължително.

Фильри

Фильрите навлизат в медицинската практика през 1977г.
През последните години се използват биоразграждащи се фильри на базата на хиалуронова киселина под форма на гел. Хиалуроновата киселина е основна сьставна част на кожата / дермата/, която с течение на времето намалява.
За разлика от неразграждащи се фильри / акрилов хидрогел, силиконов гел и др. /, хиалуроновата киселина има естествен произход, което е предпоставка за безопсност, биосъвместимост и биоразградимост.
Инжекционното поставяне на дермални импланти (филъри,пълнители) има незабавен лифтинг ефект в областта на третираната зона.

Инжектираната хиалуронова киселина свързва молекулите вода и ги задържа. Основна функция на хиалуроновата киселина е да поглъща и задържа вода. Тя може да абсорбира 1000 пъти повече вода от собственото си тегло. Това увеличава обема на тъканите в които е поставена.
Третираните повърхности могат да бъдат временно оточни и зачервени, но това изчезва в рамките на няколко дни. При необходимост мястото може да се обезболи локално.
Зоните, които могат да бъдат третирани са назолабиални гънки, марионетни линии /около ъглите на устата/, скули, брадичка,устни, деколте. Фильрите могат да се поставят 1-2 пьти годишно. Процедурата дава мигновен резултат. Фильрите подмладяват и ремоделират формата на лицето, което възвръща младежкият му вид.

калциев хидроксилапатит

През последните години в мединската практика навлезе приложението на калциевият хидроксилапатит, за моделиране на скули, брадичка и дьлбоки брьчки.
Гела се резорбира средно за около 3-4 месеца, като на негово място се формира нова собствена тъкан , благодарение на засиления синтез на собствен колаген. Kалциевите частици се разграждат постепенно в продължение на няколко години.
Новият продукт е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата като лекарство за корекция на липоатрофия (дефицит на обема на тъканите на лицето)
, както и за корекция на умерени до тежки бръчки на лицето.

Ботокс

FDA (Food and Drug Administration, organism de control al medicamentelor pe piata americana) одобрява използването на инжекции с ботокс за лечение на умерена до тежка форма на бръчки по лицето през 2002 г.

Ботоксът е невротоксин. Когато се инжектира в мускулите, ботоксът временно блокира предаването на нервните импулси от лицевите нерви към мускулите. Това води до релаксиране на лицевите мускули и изглаждане на бръчките на надлежащата кожа.
Инжектирането в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм. Това заболяване се получава при попадане на ботокс в храносмилателната система и то в големи количества.
Ботоксът се използва още за главоболие при възрастни с хронична мигрена, за лечение на повишена мускулна скованост, за лечение на тортиколис /ненормално положение на главата/ и болки в шията, за лечение на кривогледство или блефароспазъм.

Пълният ефект е видим след 2 седмици. Ефектът може да продължи 4-6 месеца. Резултатите могат да варират.
Препорьчително е през първата година инжекциите се слагат през 4 месеца, на втората – през 6, следващите 3-4 – веднъж годишно. Препоръчително е и повторното поставяне на ботокс да се извършва, тогава когато мускулите са възстановили на 50% активността си. Тогава процедурата е по-ефективна.

Ако ботоксът се поставя на етапи същесвува опастност от привикване- ако първо се постави на челото, след месец – два между веждите, а след това на очите.

След 65г възраст ефективността от приложението на ботокса намалява.