Често допускани грешки в грижата за кожата

1. Вечерно лягане с грима

Почистването на лицето вечер преди лягане е ключов момент в правилната грижа за кожата. През нощта кожата си отпочива от дневното натоварване от всяка една лицева мимика. Това е периодът й на активно възстановяване!
Когато сме отстранили грима, дневните замърсявания и натрупаните мъртви клетки, й позволяваме да диша по-пълноценно и да се изпълняват регенериращите процеси по-ефективно!

2. Нанасяне на кремовете само върху лицето

Кремът за лице се нанася върху добре почистена кожа, за да може всичките му активни съставки да бъдат добре абсорбирани. Наличието на грим и мръсотии върху кожата не само възпрепятства попиването на продукта, но и застрашава от алергични реакции вследствие на взаимодействие между продуктите.
Правилното нанасяне на крема изисква да се започне от лицето, после шията и накрая деколтето. Започнете от челото, след това бузите и брадичката. Леките масажни движения и потупвания подобряват микроциркулацията. Трябва да сте особено внимателни с околоочната зона поради нейната висока чувствителност. Използвайте безименния пръст, когато нанасяте крем в тази област. Следва шията – при нея се препоръчват движения нагоре, за да се противодейства на гравитацията! И ритуалът завършва с деколтето като се нанася подхранващ продукт до началото на гърдите. Обърнете внимание, че кожата на шията и деколтето е по-плътна в сравнение с тази на лицето. Поради тази причина е добре да ползвате в тази област козметичен продукт за тяло, а не за лице.

3. Използването на едни и същи продукти целогодишно

Климатичните промени изискват да се променя грижата на кожата през различните сезони. През зимата се препоръчва използването на дълбоко хидратиращи продукти през деня и активни анти-ейдж такива през нощта. През лятото се считат за подходящи дневни кремове, които комбинират фотозащитен фактор и лека хидратация, и нощни продукти, които акцентират върху активна хидратация и леко стимулиране на регенерацията. Пролетта и есента са периодите за тонизиране и освежаване на уморената кожа чрез продукти с витамин С, различни видове киселини и анти-оксиданти.

4. Прекаляване с фотозащитата

Много пъти сте чели колко е важно ежедневното използване на фотозащитата именно защото е ВАЖНО! Но в последните години се наблюдава едно прекаляване с използването на фотозащита с високи фактори в ежедневни градски условия. SPF 10-15 се считат са абсолютно достатъчни за ежедневна употреба от здравата кожа. По-високите фактори се препоръчват при състояния като розацея, акне, фоточувствителност и кафеви петна.

5. Започване с анти-ейдж грижата твърде… рано

Всяка една възраст има нужда от различна анти-ейдж грижа, за да бъде тя ефективна. Нанасянето на активни анти-ейдж кремове в ранна младежка възраст не само няма да доведе до желания ефект, но може да причини дискомфорт, комедони и обриви. Причината е, че застаряващата кожа е значително по-суха, със забавена регенерация и по-отпусната (нееластична). Съответно продуктите разработени за нея са по-плътни, по-мазни и с по-агресивни съставки за стимулиране на кожното обновяване и стягане. При младата кожа често тези активни вещества водят до чувство на изтръпване, парене и зачервяване. На младата кожа й е напълно достатъчна една активна хидратация.