Студова алергия

Доц. д-р Лилия Зисова
МЦ Дермавижьн, Пловдив

Какво представлява студовата алергия и какви са симптомите й?

Студовата алергия е здравословен проблем, който се наблюдава обикновено през зимата. Причините за студовата алергия не са напълно изяснени.При това заболяване често се наблюдава генетична зависимост.
При хората страдащи от студова алергия, студът създава много неудобства и влошава качеството им на живот. Тези хора са застрашени през целия зимен сезон, при всяко излизане навьн от обриви, влажни очи, или течащ нос.
Сам по себе си студът не може да се смята за алерген – организмът не изработва типични антитела срещу него, а т.нар. студови аглутинини. Образуват се конгломерати, които са нетрайни и бързо се разпадат от топлината.

Симптоми на студовата алергия
Клиничните прояви могат да бьдат цяла гама – от по-леки, локализирани изяви до животозастрашаващи анафилактични реакции и шок.

Кожни прояви – Най честа проява е студовата уртикария, дължаща се на бързото освобождаване на хистамин. Студовата уртикария е част от т.нар. физикална уртикария. Мастоцитите, стават склонни към освобождаване на хистамин и други медиатори на вьзпалението. Това е провокирано от различни физически фактори– натиск, топлина, студ или вибрация.
При студовата уртикария това се случва след контакт на кожата със студени обекти, студени течности и студен въздух. Точният механизъм е до голяма степен неизвестен.
Важно е да се знае, че студовата уртикаривя не засяга само откритите участъци на кожата (ръцете, лицето, ушите), а и закритите – можете да откриете обриви и по вътрешната страна на бедрата. Обривът се появява от 1-2 до 12-48 часа след студовата експозиция.
Често проявата на този вид уртикария се сьпьтства от хрема, запушен нос, болки в ставите, конюнктивит, температура, втрисане, главоболие
в по-тежки случаи от кашлица и задух.
Много често обривите не излизат при непосредствен контакт със студа, а се появяват, след като кожата се затопли. Обикновено изчезват след половин-един час.
През студените и влажни месеци, при млади жени с предиспозиция към периферни функционални съдови заболявания се наблюдават акроцианоза /свиване на капилярите, намаляване на кръвообръщението и цианоза на кожата / и перниони /синкаво-лилави петна с парене и сърбеж/.

Други прояви – главоболие, мигрена, отпадналост, запушен нос, ринит, дори кашлица, кихане, зачервяване на очите , сьлзене, конюнктивит и др.
Страдащият от студова алергия може да изпитва слабост, немощ, сърцебиене, болки в ставите.
Много често зад проявите на студова алергия може да се крие друго заболяване, затова е необходимо да се направят допълнителни изследвания.

Защо някои пациенти бъркат студовата алергия с простудните заболявания, характерни за зимния сезон?

Повечето от хората, страдащи от алергии, предизвикани от студа, смятат, че всъщност имат настинка, мигрена, конюнктивит, остеохондроза.
Понякотези симптомите на студовата алергия се лекуват, като се смята че са проява на настинка, но с влизането на топло те преминават.
Както и това, че уртикария може да има след прием на медикаменти, консумация на белтъчни храни, след ухапвания от насекоми и др.
Именно появата на оплаквания при смяна на температурите е това, което може да наведе на мисълта, че има такъв вид алергия.

Кои фактори отключват студовата алергия и каква е честотата на заболяването?

Студовата алергия може да се провокира от ниски температури, студен вятър, студена вода.
Тя може да се прояви при плуване в студена вода, вземане на хладен душ и дори при пиене на студени напитки, миене на чинии, или други дейности с по-студена вода. Много е опасно потапянето в студена вода. Плуването в язовир например може да коства живота на човек.
Студовата алергия може да се появи не само през зимата, а и през лятото – при къпане с хладка вода, при прием на студени храни и напитки.

Кои хора са най-застрашени от появата и развитие на студова алергия?

От това заболяване страдат предимно млади жени – когато навлизат в климактериум, или страдат от дисфункция на яйчниците и някои други видове хормонални разстройства, когато са прекарали инфекциозни заболявания и др.
Причините за появата на студовата алергия не са добре изяснени, но е установено, че те се крият най-вече в нарушения на имунитета, свързани са например с прекарани инфекции, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и др. Констатирана е и фамилна обремененост.
Провокиращ фактор е и наличието на друг вид алергии.

Как се поставя диагнозата студова алергия?

Диагнозата студова алергия може да се постави единствено след преглед от дерматолог. Най-напред трябва да уточните дали наистина става въпрос за студова алергия, а това се прави чрез тестове – провокация сьс студ:
Тест с кубче лед
Поставя се кубче лед от вътрешната страна на китката (или малко над нея) за 15 мин. Наблюдава се внимателно каква ще е реакцията на кожата, появява ли се сърбеж или обрив. Ако установите подобен симптом, значи страдате от студова алергия.
TempTest (®) 4
Температурен тест , който определя точната температура, която предизвиква появата на оплаквания. Генерира температура от 4 ° С до 44 ° С по своята дължина. Индивидуалните температурни прагове могат да бъдат определени с точност до ± 1 ° C.

Възможно ли е студовата алергия сериозно да застраши здравето на пациента? Какви са последиците от пренебрегване на лечението й?

Макар и рядко, освен студова уртикария могат да се наблюдават и ангиоедем и анафилаксия.
Понякога студовата уртикария може да е симптом на друг проблем, като криофибриногенемия, криоглобулинемия.
За някои хора студовата алергия е състояние, което ги съпътства през целия им живот, за други е временно.
При пренебрегване на лечението симптомите на студовата алергия могат да се задьлбочат.

Какви са съвременните методи за профилактика и лечение на студовата алергия?

За да се предотврати студовата алергия, основното е хората, които са чувствителни към ниски температури, доколкото е възможно да не се излагат на студ. Те не трябва да излизат без шапка, шал, ръкавици и топли обувки.
Преди да излязат добре е да намажат лицето и ръцете си с мазен крем. Добре действа и чаша горещ чай. Препоръчително е, ако не се налага, да не излизат.
Когато това не е възможно, преди излагането на студени условия, се приемат  антихистамини, за да се блокира освобождаването на хистамин.
Желателно е да се правят и по-дьлги курсове с антихистамини при започване на есенно-зимния сезон. Пациентите трябва да бъдат информирани, че пълната защита от развитие на симптомите може да изисква повишени дози на антихистамините.
Локални кортикостероиди и съвременни козметични продукти, които хидратират кожата и действат като бариера за предпазване от студа, също могат да облекчат студовата уртикария. В най-тежките случаи може да се предпишат съдоразширяващи медикаменти.
Важно е да не допуска общ спад в имунната система, или изсушаване на кожата. Препоръчително е да се консумират богати на витамини и минерали продукти – моркови, шипки, цитрусови плодове, касис.
Ефектът от терапията е много добър и е възможно пълно излекуване, ако тя се прилага в продължение на три-пет години през есенно-зимния период.