Ботулинова киселина

Доц. д-р Лилия Зисова
МЦ Дермавижьн, Пловдив

Какви са тенденциите и последните новости, представени на международните конференции или конгреси по естетична дерматология, които сте посетили?

Последната международна конференция, която посетих е IX International Master class on Vitiligo and Pigmentary Disorders 22-24 мaй, София.На конференцията бяха изнесени лекции от чуждестранни и бьлгарски лектори за новости в патогенезата и терапията на пигментните нарушения на кожата – витилиго, мелазма, постинфламаторни хипер и хипопигментации, лекарствено индуцирани, вродени хипер и хипомеланози, малигнени кожни хипо и хиперпигментации.

Специален фокус на конференцията бе използването на лазерните технологии при пигментните нарушения на кожата.
Важно място бе отделено на дерматоскопията.
В рамките на конференцията бе проведен курс за новите хирургични техники за репигментация на витилиго.

Специално за ботулиновата киселина – кои продукти с ботулиновата киселина са регистрирани у нас и какви са разликите между тях?

Има ли нови разработки в световен мащаб, касаещи приложението на ботулиновата киселина? (напр. при лечението на някои заболявания, освен за естетични корекции).
Ботулиновата киселина се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и изглаждане на надлежащата кожа.
Ботулиновата киселина е невротоксин. Той блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре. Съществуващите бръчки не се задълбочават, а формирането на нови се предотвратява.
У нас има регистрирани два продукта – Vistabel (Allergan-Actavis) и Dysport (Galderma). От тях само Vistabel е регистриран за целите на естетичната медицина, другият медикамент – Dysport се използва предимно за лечение на неврологични заболявания. Специално обръщам внимание на думата „медикамент“! Пациентите трябва да знаят, че става въпрос за лекарство, което се използва по препоръка само на лекар!
За съжаление на нашия пазар има много продукти, които се подвизават под търговското наименование на ботулиновата киселина, а всъщност са продукти, които нямат регистрация, не е ясно къде са произведени и как са внесени и съхранявани! Те не са доказали по никакъв начин своята ефективност и най-вече безопасност и могат да навредят на пациентите! Затова моят апел към самите пациенти е винаги да изискват от лекаря стикерите на продукта и повече информация за производителя.
Що се касае до новите разработки знаем, че големите компании производители разработват нови медикаменти за естетични цели на базата на ботулиновата киселина, но естествено детайлите са корпоративна тайна. Ще мине известно време, преди тези продукти да стигнат до пациентите – най-важното в случая е чрез клинични изпитвания да се докаже тяхната ефективност и безопасност.

3. С какви други естетични процедури може да се съчетае поставянето на ботулиновата киселина?

Ботулиновата киселина трябва да се прилага само от лекари с подходяща квалификация и опит.
Тъй като ботулиновата киселина спомага за „изглаждане“ на мимическите бръчки, много добре се съчетава с процедури с филъри на базата на хиалуронова киселина. Важно е да не се поставят едновременно филъри и ботулиновата киселина в една зона – ако това се налага, първо се поставя ботулиновата киселина, а след 2 седмици може да се инжектира и филър.

4. Какви терапии могат да прилагат козметичките в салона за красота на клиент (пациент), на когото е поставен ботулинова киселина (като козметични продукти, мануални процедури и неинвазивна апаратура) и съответно – не бива да прилагат?

Не трябва да се масажират и натискат инжектираните места.
Да не се поставят активни козметични продукти – кремове, гелове, маски, както и да не се предприемат козметични процедури – пилинг, масаж на лице поне за 72 часа.
След инжектирането да се избягва консумацията на акохол и употребата на грим в рамките на 12 ч.
Препоръчва се да се избягва излагането на слънце, ултравиолетова светлина, твърде ниски температури, както и сауна или турска баня поне 2 седмици след третирането.
Процедурата радиочестота също трябва да се избягва в зоните, в които е приложен ботулинова киселина.
Важно е пациентите да информират лекаря ако се появят смущаващи симптоми, които свързват с манипулацията с ботулинова киселина!